+380 (50) 389 52 00
ua

Зчитування даних з CAN-шини

16/05/2022
Ціль зчитування даних з CAN-шини - отримання реальних показників штатного обладнання в єдиній системі моніторингу підприємства або в смартфоні з метою оптимізації витрат на експлуатацію транспорту.

CAN-шина (Controller Area Network - тобто мережа контролерів) - це сучасна цифрова шина, що використовується у більшості сучасних автомобілях. Цей стандарт був розроблений та впроваджений понад 30 років тому і зараз широко використовується в автомобілебудуванні, сфері проектування об’єктів та у промисловій автоматизації.

У сфері автомобілебудування за допомогою CAN-шини відбувається обмін даними між штатними датчиками транспортного засобу та бортовим комп’ютером. Зчитування даних з CAN-шини дає можливість власнику автомобіля відслідковувати дані з штатного обладнання в режимі реального часу в зручній системі моніторингу, формувати звіти та оперативно приймати управлінські рішення.


Де використовується?


Зчитування даних з CAN-шини використовуються на різноманітних підприємствах (логістичні компаній, видобувна галузь, сільське господарство, страховий сектор та ін.) та в особистих транспортних засобах. Ціль зчитування даних з CAN-шини - отримання реальних показників штатного обладнання в єдиній системі моніторингу підприємства або в смартфоні з метою оптимізації витрат на експлуатацію транспорту.

CAN-шина дає змогу отримувати різноманітні дані в залежності від марки та моделі авто. Найпоширеніші дані, які зчитуються з CAN-шини:

  • рівень пального в баку;
  • витрати пального;
  • обороти двигуна;
  • температура двигуна;
  • позиція педалі акселерометра;
  • пробіг (за даними одометру);
  • навантаження на осі;
  • датчики відкриття/закриття дверей та ін.


Перелік даних відрізняється для кожного автомобіля і залежить від марки, моделі, року випуску та комплектації.



Переваги та недоліки методу


Зчитування даних з CAN-шини, як і будь-яка технологія, має свої переваги та недоліки. 

Серед переваг можна виділити три основні моменти:

  1. Не потрібно встановлювати додаткові датчики для отримання даних, оскільки використовується штатне обладнання транспортного засобу.
  2. Зчитувачі можна встановити без пошкодження ізоляції CAN-шини, отже рішення підходить для гарантійних автомобілів.
  3. Широке поширення технології призвело до росту ринку і зараз доступний широкий вибір обладнання для реалізації рішення.


Серед основних недоліків рішення слід зазначити те, що не всі марки авто мають CAN-шину. До того ж, навіть при наявності CAN-шини не завжди виходить зчитати всі необхідні дані, оскільки не існує єдиного стандарту даних.

Похибка даних отриманих від бортового комп'ютера (CAN шини) залежить від показників штатних датчиків транспортного засобу.

Перелік параметрів, які можливо зчитати з бортового комп'ютера, визначається на місці в момент підключення до кожного з транспортних засобів, оскільки даний перелік в кожного виробника та марки - відрізняються один від одного.


Способи зчитування даних


Розглянемо три способи підключення до CAN-шини для різних видів транспорту.


Для легкових автомобілів простіше за все зчитувати дані з CAN-шини за допомогою GPS-трекерів з підключенням через OBD. Найпопулярнішим з таких трекерів можна назвати пристрій литовського виробництва FMB003.

Цей GPS-трекер вже має вбудований CAN адаптер, тож не потребує використання додаткових пристроїв. Недоліком такого підключення є занадто легкий демонтаж трекера, що може стати вирішальним при виборі рішення для комерційного автопарку.


Другий вид GPS-трекерів, які частіше за все використовуються на вантажному транспорті це трекери з вбудованим CAN-адаптером. Популярним рішенням є GPS-трекер Teltonika FMB 140. Такий пристрій можна підключати до CAN-шини напряму за допомогою дротів або з використання безконтактного адаптера ECAN01.


Ще один спосіб підключення це використання GPS-трекерів з підтримкою даних з CAN-шини, але без вбудованого адаптера. До таких трекерів можна віднести FMB125, який підходить до всіх видів транспорту: легкових авто, вантажівок, автобусів та спец і сільгосп техніки.

Для зчитування даних використовуються додаткові CAN адаптери:

  • CAN CONTROL для легкового транспорту в т.ч. електрокарів;
  • LV-CAN200 для легкового та вантажного транспорту;
  • ALL-CAN300 для легкового транспорту в т.ч. електрокарів, вантажних автомобілів, автобусів, сільгосп транспорту та спецтехніки.


Для гарантійної техніки, де встановлення додаткового обладнання з прямим підключенням до CAN-шини неможливо - радимо встановити безконтактний зчитувач ECAN01 відомого європейського виробника, який сумісний з усіма переліченими CAN адаптерами.


Для сільськогосподарської техніки найчастіше використовується поєднання надійних литовських трекерів Xirgo FMS500 STCAN з безконтактним зчитувачем XG S-CAN.


Отримати безкоштовну консультацію щодо встановлення GPS-трекерів на Вашому підприємстві або замовити індивідуальний розрахунок вартості встановлення GPS моніторингу на Вашому підприємстві можна у наших менеджерів за телефонами: +38(044) 587-98-11, +38(050) 389-52-00.

БЕЗКОШТОВНИЙ ТЕСТ-ДРАЙВ

Переконайтеся у всіх перевагах супутникової системи моніторингу перед впровадженням її на своєму підприємстві. Ми завжди йдемо назустріч своїм клієнтам!
Зв'яжіться з нами
Це абсолютно безпечно.
Ваші дані не будуть передані третім особам.