+380 (50) 389 52 00
ua

Адміністрування Wialon Local. Частина 1: Початок роботи

29/07/2020
До нас часто звертаються за консультаціями щодо роботи серверів Wialon Standart, Pro та Local. Хтось за простими консультаціями, хтось за допомогу підібрати обладнанні та запустити систему моніторингу, хтось за допомогою у відновленні роботи сервера моніторингу (зазвичай у п'ятницю ввечері).


У зв'язку з чим, з'явилася ідея написати серію статей присвяченої роботі з програмним комплексом Wialon Local та супутнього програмного забезпечення та серверного обладнання?


Серія статей не претендує на експертність, завжди варто звертатися до першоджерел (у нашому випадку це документація від розробника). Вирішили поділитися нашим досвідом, накопиченим за понад 10 років роботи з програмними продуктами від Gurtam. Якщо Ви маєте що виправити або додати до написаного, можете написати про це на нашій сторінці в FaceBook.


1. А воно мені потрібне?


Перше, з чого варто почати, це визначитися, чи дійсно Вам потрібний власний сервер моніторингу. Бізнес у розвинених країнах прагне позбутися не профільних завдань, передавши управління/обслуговування їх стороннім профільним організаціям — так званий outsourcing. Необхідно враховувати, хто, крім витрат на серверне обладнання та ПЗ, Вам необхідно вводити в штат співробітників, які обслуговуватимуть цей сервер моніторинг. Мінімум Вам знадобляться:


  • адміністратор зі знанням ОС Linux Debian та серверного заліза
  • адміністратор Wialon
  • інженер технічної підтримки користувачів Wialon


Дані посади можуть поєднуватися, але все одно щомісячні витрати на зарплатню нових працівників (а також податки та супутні витрати) можуть значно перевищити витрати на оплату моніторингу сторонньої організації. Також не варто забувати, що Вашим співробітникам необхідно ходити у відпустку, вони можуть хворіти та звільнятися.


2. Підбір сервера


З конфігурацією сервера досить просто. Є докладні поради від розробника. Від себе лише додамо:


  • по максимуму намагайтеся резервувати дані (як програмно, так і апаратно)
  • якщо ви не розумієтеся на програмних RAID, краще використовувати апаратний
  • при виборі конфігурації RAID краще використовувати прості RAID, пріоритет RAID1 - при виході з ладу RAID контролера ви отримаєте два диски з «дзеркальними» даними, в інших випадках, швидше за все, дані відновити не вийде.
  • До 2 тис. об'єктів можна використовувати SATA диски, при більшому навантаженні краще використовувати SSD диски (обов'язково в серверних модифікаціях)
  • Можливо використовувати одночасно RAID1 на 2-х SATA дисках та RAID1 на 2-х SSD дисках. На першому RAID1 встановлюється все, крім самої БД, на другому RAID1 встановлюється БД і підключається в папку з встановленим Wialon.

* Під дисками SATA маються на увазі звичайні «магнітні диски» з інтерфейсом SATA.



3. Розміщення сервера


В першу чергу вибір з розміщення сервера моніторингу залежить від того, чи ви використовуєте його виключно для потреб Вашої організації, або на базі сервера моніторингу надаєте послуги стороннім організаціям.

Якщо ви використовуєте сервер моніторингу виключно під власні потреби, то Вам не доведеться відповідати за його «простий» перед іншими організаціями та зазнати фінансових втрат за його простий/збій/втрату даних.

Але все ж таки, ми рекомендуємо сервера розміщувати в Дата центрах, а не в офісах або на балконі директора фірми. Послуги Дата центрів коштують відносно не дорого, так само вони дозволяють розміщувати обладнання за межами країни (для когось це може бути важливим).


4. Купівля сервера чи оренда?


Ще одне філософське питання, яке доведеться вирішити самостійно. Дата-центри зазвичай пропонують великі набори конфігурацій серверів. Озброївшись калькулятором та прайсами на серверне обладнання, Ви легко зможете прорахувати раціональність покупки або оренди. Але вчіть той факт, що у разі проблем із Вашим обладнанням — Вам необхідно буде вирішувати їх самостійно, швидше за все з виїздом до Дата центру (з подальшою передачею проблемного обладнання постачальнику або пошукам аналога, і чи не буде сервер весь цей час працювати — нагадуємо) про резервування всього що тільки можна зарезервувати). У разі проблем із орендованим обладнанням — ним займатимуться працівники дата центру. Зазвичай у дата центрах (нормальних) є підмінний фонд обладнання та цілодобові чергові інженери, які можуть замінити проблемне обладнання. Але варто відзначити, що з серверним «залізом» проблеми трапляються дуже рідко, але трапляються. і зазвичай у самий не слушний момент.


5. Як встановити?


І так, ПЗ куплено, сервер підготовлений, тепер необхідно провести інсталяцію Wialon Local. Як це зробити?


Зробити це не складно (якщо використовувати правильне обладнання та адекватний Дата центр). Зазвичай (але швидше за все не завжди), Дата центр організує Вам доступ до сервера для віддаленої роботи з ним (налаштування, діагностика, встановлення ОС). Сучасним рішенням є IPMI. Для роботи Вам знадобиться виділена IP-адреса (за це може додатково стягуватися оплата, уточнюйте відразу).



Розробник надає ISO образ, який можна підключити до сервера через IPMI і зробити установку операційної системи Linux Debian.

БЕЗКОШТОВНИЙ ТЕСТ-ДРАЙВ

Переконайтеся у всіх перевагах супутникової системи моніторингу перед впровадженням її на своєму підприємстві. Ми завжди йдемо назустріч своїм клієнтам!
Зв'яжіться з нами
Це абсолютно безпечно.
Ваші дані не будуть передані третім особам.