+380 (50) 389 52 00
ua

Контроль пального за допомогою датчиків рівня палива

05/06/2022
Висока вартість та дефіцит пального на сьогоднішній день спонукають до більш економного використання пального. Останнім часом все більше компаній впроваджують у себе на підприємствах системи контролю за витратами пального з метою мінімізації крадіжок пального та нецільового використання транспортних засобів.


Контроль за використанням пального можливо здійснити декількома способами. Вибір залежить від виду транспортних засобів та бюджету, який компанія готова виділити на впровадження системи контролю пального:

  1. Використання датчиків рівня палива.
  2. Використання лічильників витрат палива.
  3. Отримання даних з CAN шини.

Найкращим варіантом є поєднання декількох способів, наприклад встановлення датчиків рівня палива та зчитування даних з бортового комп’ютера.


В сільському господарстві зазвичай користуються датчиками рівня палива в поєднанні з сучасними GPS- трекерами. Датчики рівня палива встановлюються безпосередньо в паливний бак та дозволяють відслідковувати:

  • відслідковувати місцезнаходження в режимі реального часу;
  • контролювати витрати палива;
  • контролювати пробіг;
  • отримувати покази рівня палива в літрах;
  • стежити за витратами палива за вибраний період;
  • контролювати заправки;
  • відстежувати зливи пального;
  • отримувати сповіщення про заправки та зливи.


Давайте детально розглянемо контроль за використанням пального за допомогою датчиків рівня палива (або, як їх зазвичай називають, ДРП). Це, мабуть, основний засіб контролю за пальним, який використовуються на підприємствах, де були зафіксовані крадіжки та зливи.


Завдяки лінійному вимірюванню рівня пального в баці - крадіжка, навіть, кількох літрів відобразиться в системі моніторингу.



Інформація, отримана з датчика передається в систему моніторингу за допомогою GPS-трекерів та доступна в режимі реального часу. Фахівці нашої компанії налаштують сповіщення по подіях, наприклад сповіщення і Telegram про злив чи заправку.


Як і будь-який вимірювальний пристрій, ДРП має незначні похибки, які варто враховувати при аналізі даних про витрати пального. Лабораторна похибка датчика не перевищує 1% та коливається в діапазоні від 0,1 до 1%. В той час як реальна похибка становить до 1% для металевих та до 5% для пластикових баків в залежності від конструкції баку.


Встановлення ДРП для контролю за витратами пального найчастіше використовується на вантажній техніці. В залежності від висоти паливного баку використовуються датчики з різною довжиною вимірювального зонда. Датчик встановлюється без втручання в паливну систему транспортного засобу. Завдяки тому, що фіксація рівня пального відбувається лінійно, плавно - можна досить точно і своєчасно визначити зливи пального.


Однак ДРП мають певні особливості, які необхідно враховувати при встановленні датчиків:

  • для отримання точних показників в межах похибки паливний бак транспортного засобу має бути геометрично правильної форми;
  • за наявності двох паливних баків датчик рівня палива встановлюють у кожен бак окремо. Це дозволяє відрізнити злив від перетікання.
  • оскільки пальне має різні властивості в залежності від температури навколишнього середовища - тарування ДРП проводять не рідше ніж 2 рази на рік перед початком літнього і зимового сезонів. Своєчасне тарування дозволяє знизити похибку. 

При роботі з с/г та будівельною технікою слід також відзначити, що кут нахилу техніки значною мірою впливає на показники ДРП через коливання пального в баку.


Встановлення ДРП дозволяє контролювати не лише витрати пального під час роботи техніки, а й відслідковувати якість заправок транспортних засобів. Маючи дані в системі моніторингу ви завжди можете порівняти кількість заправленого пального, що відображена в документах з реальною кількістю літрів, які були залиті в бак.


Команда OVERSEER має багаторічний успішний досвід з встановлення та впровадження систем контролю за пальним на різноманітних підприємствах:

  • фермерських та сільськогосподарських підприємствах;
  • у логістичних компаніях;
  • для комерційних автопарків;
  • комунальних підприємств та ін.


Наші спеціалісти підберуть обладнання з урахуванням особливостей саме вашого автопарку. Для кожної одиниці техніки ми пропонуємо кілька варіантів обладнання різного цінового сегменту та характеристик. 


Наша компанія OVERSEER пропонує встановлення системи контролю пального “під ключ”: підбір, монтаж та налаштування обладнання; підключення до системи моніторингу, налаштування звітів і сповіщень та сервісне обслуговування обладнання.


Ми маємо багаторічний досвід роботи та велику кількість успішних кейсів. 

Розширюйте можливості свого бізнесу та оптимізуйте витрати разом з OVERSEER!



БЕЗКОШТОВНИЙ ТЕСТ-ДРАЙВ

Переконайтеся у всіх перевагах супутникової системи моніторингу перед впровадженням її на своєму підприємстві. Ми завжди йдемо назустріч своїм клієнтам!
Зв'яжіться з нами
Це абсолютно безпечно.
Ваші дані не будуть передані третім особам.