+380 (50) 389 52 00
ua

2 CAN шини для вантажівок з FMS – чи актуально?

20/02/2019
Днями до нас надійшла заявка на організацію підключення до CAN шини вантажного авто IVECO Stralis 2013 (Євро5). У процесі вивчення схем підключення з'ясувалося, що автомобіль хоч і використовує стандартний протокол обміну даних в CAN шині (FMS/j1939), але для зчитування всіх даних, що цікавлять, необхідно підключатися до двох CAN шин.



Днями до нас надійшла заявка на організацію підключення до CAN шини вантажного авто IVECO Stralis 2013 (Євро5). У процесі вивчення схем підключення з'ясувалося, що автомобіль хоч і використовує стандартний протокол обміну даних в CAN шині (FMS/j1939), але для зчитування всіх даних, що цікавлять, необхідно підключатися до двох CAN шин. Був обраний трекер BCE FSM500 stCAN для підключення, обидва інтерфейси CAN налаштовані на стандарт FMS.

Після підключення та аналізу даних, з'ясувалося, що є все, крім рівня палива. Монтаж проходив у вихідні, тому машину відпустили з двома фізичними підключеннями, але для пошуку рівня палива звернулися до тих. підтримки виробника.

У понеділок тих. підтримка виробника завантажила логи з CAN2, «відловила» рівень палива, внесла необхідні редагування. Тепер клієнт може бачити всі необхідні дані (рівень палива, мотогодин, пробіг, абсолютна та миттєва витрата, потік палива, обороти, температуру двигуна та інші) в режимі реального часу.

Часто стикаємося з тим, що по CAN шині дані за рівнем палива мають великі похибки, а також сліпі зони. Пов'язано з тим, що штатні датчики рівня палива мають поплавковий тип. І якщо Клієнт прийме рішення, що похибка за рівнем палива його не влаштовує — завжди можна встановити датчик рівня палива (тип «ємнісний», похибка до 1% (в ідеальних умовах), на практиці до 2-3%).


Висновки:

  • 2-е CAN шини актуальні та для вантажного транспорту.
  • через CAN шину можна отримати багато корисних параметрів, які не отримаєш навіть встановивши додаткові датчики
  • по ряду параметрів, точність яких не влаштовує (перевіряється в процесі експлуатації або контрольних заток/поїздок) - можна встановити потрібні датчики (ДУТ, витратоміри та інше).


БЕЗКОШТОВНИЙ ТЕСТ-ДРАЙВ

Переконайтеся у всіх перевагах супутникової системи моніторингу перед впровадженням її на своєму підприємстві. Ми завжди йдемо назустріч своїм клієнтам!
Зв'яжіться з нами
Це абсолютно безпечно.
Ваші дані не будуть передані третім особам.